Bebek Bakımı

Bebeklerde Soğuk Algınlığı

2 dk: Okuma süresi

Heyecanla beklediğin bebeğine kavuştun. Peki, şimdi ne olacak? Endişelenme, çoğu yeni anne bebek bakımı hakkında hiçbirşey bilmediğini düşünür ve panikler. Fakat sakin olmalısın. Elbette birbirinize alışmak biraz zaman alacak. Bu dönemde bebek bakımı hakkında merak ettiklerini yazılarımızda bulabilirsin.

"Bebeklerimizin grip veya soğuk algınlığı nedeniyle hastalandıklarını görmek bizi her ne kadar mutsuz etse de gerçekte bunun olumlu yanları da vardır. Bebekler, soğuk algınlıkları ve bunlara karşı savaşmaları sayesinde güçlü bağışıklık sistemleri geliştirir. Bazen bebeğin burnu akar, ama bu bağışıklığı geliştirmenin bir parçasıdır. Hatta bebeklerde ve küçük çocuklarda senede 6 ya da 10 kez soğuk algınlığı vakası bekleyebilir. Eğer çocuğun bakıcı ile büyüyorsa bu sayı belki daha da fazla olabilir."

Soğuk algınlığı, grip, boğmaca…

Bebek rahatsız olup hastalık belirtileri gösterince semptomları doğru algılayıp doğru tedaviyi uygulamak önemlidir. Öksürükleri, soğuk algınlıklarını ve diğerlerini iyice inceleyin, çünkü bunlar bebeğinin yakalanabileceği yaygın çocuk hastalıklarının ilk belirtileri olabilir ve bu durum uygulanacak tedavileri belirler.

Ne zaman doktora gitmelidir?

Hasta bir bebek üzüntü kaynağı olabilir. Basit bir soğuk algınlığını tespit etmek ve yardım istenecek zamanı bilebilmek gerçekten zor olabilir. Bebekler ne hissettiklerini anlatamaz. Dolaysıyla daha ciddi hastalık belirtilerinin gelişmelerine karşı duyarlı olmalısın. Doktora ne zaman bilgi için başvurmak gerekir, ne zaman yardım istemek gerekir bunları belirlemelisin. Eğer emin değilsen her zaman doktora başvurmak daha emin bir yoldur.

Soğuk algınlığının yayılmasını engellemek.

Evinin ilaç dolabında her zaman gerekli olabilecek ürünleri bulundurmanda fayda var. Bebeğin ne zaman hastalığa yakalanacağı belli olmaz. Her zaman bebek parasetamolü veya ibuprofen bulundur. Aynı zamanda tıkanık burunları temizlemek için tuzlu su içeren burun damlaları bulundurmak ve bebeğin göğsüne okaliptüs merhemi sürmek yararlı olacaktır. Dolapta bir de ateş ölçer bulundur. Böylece bebeğinin ateşini sık sık kontrol edebilirsin. Ölçtüğün ateşin yüksekliğini ve sürelerini not ederek, bu bilgileri doktora verebilirsin. İlaç dolabını her zaman çocukların ulaşamayacağı bir yerde tutmalısın. İlaçların son kullanma tarihlerini kontrol etmeden bebeğine vermemelisin. Bebeklerin soğuk algınlıklarını rahatlatacak doğal tedaviler

Tuzlu su içeren damlalar, bebeğin tıkanmış burnunu açmak ve genzini açık tutmak için mükemmel bir çözümdür. Eczaneden tuzlu su ve şırınga setleri satın alabilirsin. Bebeğin burnuna birkaç damla tuzlu su damlatıp, bir bez veya şırınga ile mukozayı temizleyebilirisin.

Buhar, tıkalı burunların temizlenmesi için çok iyi bilinen bir tedavi yöntemidir. İçine birkaç damla okaliptüs damlatılmış nem cihazı, bebeğin tıkalı burnunu açarak burnunun tekrar tıkanmasın önleyebilir. Eğer bir nem cihazın yoksa aynı etkiyi banyoda da gerçekleştirebilirsin. Banyonun kapısı kapalıyken sıcak su musluğunu birkaç dakika süreyle açıp, çıkan buharla bebeğinin burnunun tıkanıklığını açabilirsin.

Bebeğin başını yüksek seviyede tutmak da burnunun tıkanmasını önlemeye yardımcı olur. Bebeğin yatağının altına baş tarafına katlanmış bir havlu koyarak, uyku esnasında başının daha yüksekte kalmasını sağlayabilirisin.

Kişisel bakımına önem vermelisin.

Hasta bir bebeğin bakımı seni yorgun düşürebilir. Bebeğin hastayken gün içinde huzursuz olacak ve muhtemelen gece de uyuyamayacaktır. Bunun anlamı, birkaç gün evden çıkamayağındır. Bu sürede biraz sıkılabilir ve yalnızlık da hissedebilirsin. Kendine de biraz zaman ayırıp dinlenmende fayda var. Bebeğine daha iyi bakabilmek için öncelikle kendi sağlığını gözetmelisin.

Kimberly-Clark, burada yer alan bilgilerin eksiksizliği veya doğruluğu konusunda herhangi bir garanti veya beyanda bulunmamaktadır. Bu bilgiler yalnızca rehber amaçlıdır ve profesyonel tıbbi veya sağlık profesyoneli tavsiyesinin yerine geçecek şekilde kullanılmamalıdır.