Bu Fazla Kilo Nereden Geliyor?

Hamilelik döneminde annelerimizden ya da arkadaşlarımızdan ‘ben bunu yemiştim çok iyi geldi, sen de ye’ gibi sözleri sıklıkla duyarız. Fakat her kadının genetiği birbirine benzemez. Yaş, çevresel şartlar, beslenme alışkanlıkları, meslek, yaşam tarzı ve metabolizma farklılıkları seni diğer kadınlardan ayıran en önemli faktörlerdir.
Bu fazla kilo nereden geliyor?
İnan bu soruyu tek soran anne adayı sen değilsin. Hamilelikteki kilo artışını annenin genel kilo artışına ne kadar katkıda bulunduğuna ve bebeğin bu kilo artışına kadar katkı yaptığına göre iki farklı şekle bağlayabiliriz. Baldırlarda, kalçada ve kollarda toplanan fazla kilolar vücudun emzirme sırasında kullanabileceği enerji deposu olarak görülebilir.
Peki, annenin kilo artışındaki nedenler neler olabilir?
- Dolaşımdaki fazla kan hacmi.
- Vücutta su tutulması ve genel sıvı artışı.
- Göğüslerin oluşturduğu ek ağırlık.Genişleyen uterusun ek ağırlığı
- Amniyon sıvısı ve plasenta.
- Bebek (doğumdaki ortalama ağırlığı 3.5 kilogramdır).
Hamileliğin erken dönemlerinde annedeki kilo artışının büyük bir kısmı bebeğin ağırlığından çok annedeki değişikliklerden kaynaklanır. Annenin vücudu, büyümekte olan fetusa gerekli olan oksijeni ve besin maddelerini temin etmek için daha fazla kan üretir.
Hamile annenin kilo artışında dalgalanmalar olabilir. Fakat ani kilo artışı ve ani kilo azalması yaşandığı durumlarda doktora danışılmasında fayda vardır. Hamilelik süresince genelde doktorlar kilo artışını izlemek ister. Haftada bir gün, aynı gün ve aynı saatte bir kez tartılarak kilo kontrolünü takip edebilirsin. Hamilelik döneminde en ideal kilo artışı yavaş ve sürekli olandır.
Üç aylık dönemlerde ortalama kilo artışı nasıl olmalıdır?
- 1’inci Trimester: Toplam 900 gram – 1.8 kilogram.
- 2’nci Trimester: 4-6 ay arasında 500 gram/hafta olmak üzere toplam 5-6 kilogram.
- 3’üncü Trimester: Yaklaşık 500 gram/hafta üzerinden toplam 3-5 kilogram.
Doğumda alınan kiloları vermek ne kadar sürer?
Dokuz ay geçti ve bebeğin doğdu. Şimdi sıra bu dokuz ayda alınan fazla kiloları vermekte. Birçok uzman 9 ayda alınan kiloların yine 9 aylık bir süreç içerisinde verilebileceğini kabul ediyor.
Bazı kadınlar metabolizmalarına da bağlı olarak doğum kilolarını hızla verebilir. Bazı kadınlarda ise bu süre çok daha uzun sürebilir. Normal şartlardaki kilo verme hızın, bu dönemdekiyle aynı olmayabilir.
Hamilelik döneminde vücuduna yiyecek şeklinde giren enejiyi, aynı oranda harcaman kilo verme işini kolaylaştırabilir. Alınan enerjiden daha az enerji harcıyorsan, kalan besinler yağ olarak depolanabilir. Günlük porsiyonlarında dikkatli olmak ve küçük egzersizler yapmak bu süreçte kilo vermeni hızlandıracaktır.